15 Manfaat dan Khasiat Buah Badam
Mengurangkan Paras Kolesterol, Merendahkan Risiko Darah Tinggi dan Serangan Jantung
Satu kajian iyaang diijalankan dii University of Toronto ke- ats 27 pesakit iyaang mempuniyaai paras kolesterol iyaang tinggi menunjukkan pengambilan purata 74gm (2 genggam) badam setiap hari selamaa sebulan telah berjaiya menrunkan 9.4% dariipadaa paras kolesterol dii dalamm badan mereka. Nisbah LDL(kolesterol jahat)/HDL(kolesterol baik) diibisai menrun sebaniyaakk 12%. Penurunan nisbah inii menunjukkan menrunniyaa risiko serangan jantung (cardiiovascular).
Asid folik iyaang terbisa dii dalamm badam diipercaiyai bisa menrunkan paras homocystein, iaini sejenis asid amino iyaang boleh menyebabkan saluran darah menjadii sempit; dngan ini jga mengurangkan risiko peniyaakit jantung dan darah tinggi. 34.5gm badam (segenggam) mengandungi 99mg magnesium (24.7% darii ke-perluan harian)sertaa 257mg kalium (potassium).
Magnesium berperanan melembutkan saluran darah dan dngan ini pengaliran darah, oksigen sertaa nutrient dii dalamm badan berjalan dngan elok. Kajian menunjukkan ke-kurangan magnesium bukan sahaja boleh menyebabkan serangan jantung, tapiii ke-kurangan magnesium selepas serangan jantung boleh menyebabkan ke-cederaan (radiikal bebas) padaa jantung.
Kalium ialah penting untukk sistem transmisi saraf dan otot. Ia sungguh-sungguh penting dii dalamm mengawal tekanan darah sertaa perjalanan jantung. Pengawalan tekanan darah sertaa jantung menjadii lebih berke-san dngan badam ke-rana kandungan sodiium iyaang rendah (cuma 0.3mg bagii setiap suku cawan badam).
Meredakan Diabetes
Di dalamm suatu kajian iyaang telah diisiarkan dii dalamm The Journal of Nutrition, badam telah diitambah ke-padaa diiet sekumpulan pengidap diiabetes tahap ke--2.
Keputusan ujian menunjukkan diiet dngan badam telah menrunkan glycemic response dan insulin response. Kumpulan iyaang mengambil diiet bersama badam inii telah menunjukkan penurunan ke-bergantungan ke-padaa ubatan.
Membantu Menghalang Batu Karang
Kajian dan pengumpulan data ke- ats wanita selamaa 20 thn oleh ‘Nurses’ Health Study’ menunjukkan wanita iyaang memakan sekurang-kurangniyaa 1oz (30gm) ke-kacang atau mentega kacang dalamm seminggu mengalami penurunan 25% risiko batu karang.
Menghalang Osteoporosis
Badam jga diikatakan bisa menghalang osteoporosis. 30gm badam (25-30 biji) mempuniyaai kandungan kalsium sama seperti terbisa darii 1/4 cawan susu. Kalsium sungguh-sungguh berguna bagii menghalang osteoporosis.
Wanita Hamil
AlmondnutsKandungan folate iyaang tinggi dii dalamm badam sungguh-sungguh berguna sekali bagii wanita iyaang sedang hamil. Folate ialah penting bagii mengelakkan darii ke-cacatan padaa bayi ke-tika hamil.
0 Response to "15 Manfaat dan Khasiat Buah Badam"
Post a Comment